Co lepiej wybrać – białko czy gainer?

Większość sportowców musi wspomagać swoją dietę we wszelkiego rodzaju odżywki białkowe, gdyż organizm potrzebuje określonych substancji, których niejednokrotnie brakuje nam w tradycyjnych posiłkach. Kolejna przyczyną jest czas i życie w biegu, nie pozwalają nam na odpowiednie odżywianie, a przecież nie możemy zaniedbać naszej diety.

W takiej sytuacji szybki posiłek w formie szejka wpływa zbawiennie na nasz organizm i organizację codziennego dnia. Z czasem jednak zaczynamy zastanawiać się, jaka odżywka będzie dla nas najbardziej odpowiednia i skuteczna? A może powinniśmy zastanowić się na gainerem? Co w efekcie lepiej wpłynie na nasze zdrowie i sylwetkę?

Odżywka białkowa

Odżywka białkowa najczęściej sprzedawana jest jako puder, który bazuje na białku serwantkowym. Na opakowaniu specyfik ten jest oznaczony skrótem WPC. Ten typ białka uchodzi za najpopularniejszy, ponieważ nie dość, że jest dobry w smaku to cechuje się również wysoką jakością. Białko serwantkowe jest bogate w najlepsze aminokwasy EAA oraz lucynę, a jego cena nie jest stosunkowo wysoka. W efekcie WPC to idealny odpowiednik białka, które nie odbiega swoją jakością od właściwości białka pochodzenia zwierzęcego. Produkt ten zazwyczaj składa się w 80% z protein i niewielkiej ilości węglowodanów i tłuszczy.

Gainer

Ganer jest produktem, który w głównej mierze składa się z białka, zawiera również w sobie odpowiednią ilość węglowodanów w proporcjach 20/80 lub tez 30/80. Na rynku można również napotkać „buliki”, czyli preparaty składające się z białka i węglowodanów w proporcjach 50/50. Białko w gainerze najczęściej jest typu serwantkowego tak więc jego jakość jest bardzo wysoka.

odżywka białkowa czy gainerJego inność koncentruje się raczej na rodzaju wykorzystywanych węglowodanach i innych dodatkach. Istotnym jest, aby obecne w gainerze białko miało lepsza jakość niż glukoza czy też maltodekstryna. Najlepiej, aby nasz gainer zawierał w sobie węglowodany z grochu, owsa, skrobi woskowej czy też kukurydzianej, dzięki czemu jego trawienie będzie nieco dłuższe.

Kiedy stosować bialko?

Głównym zadaniem białka jest uzupełnianie protein w diecie, a za jego pośrednictwem dostarczymy organizmowi jedynie białko. Zażywając ten specyfik nie dostarczymy organizmowi za większej ilości energii. Powinniśmy wiec j zażywać wtedy, kiedy chcemy jedynie dostarczyć organizmowi protein, a w naszej diecie zawiera się wystarczająca ilość tłuszczy i węglowodanów. Białko możemy zażywać w różnej postaci, jak i wkomponowywać je w inne dania.

Kiedy stosować gainery?

Głównym zadaniem gainera jest dostarczyć naszemu organizmowi energii, a znajdujące się w nim składniki mają za zadanie imitować tradycyjny posiłek. Można więc stwierdzić, że powinniśmy go używać w sytuacjach, kiedy chcemy zastąpić zwykły posiłek. Gainer idealnie sprawdza się również jako „danie” po treningu, gdyż jest lekko strawny i nie prowadzi do obciążenia układu pokarmowego.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *